Στο μελισσοκομείο μας θα βρείτε 4 ποικιλίες απο ανθόμελα,καθως και πευκόμελο,και καστανόμελο

Μέλι ηλίανθου (καλοκαιρινό): το μέλι από ηλίανθο έχει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα ενώ η ιδιαιτερότητα του είναι ότι αναπτύσσει λεπτούς κρυστάλλους στο σώμα που του δίνουν μια χαρακτηριστική βουτυρώδη υφή. Έχει λεπτό άρωμα και γλυκιά γεύση. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες μετά την παραγωγή του.

Μέλι βαμβακιού (καλοκαιρινό): οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη αλλά και από τα εξωανθικά νεκτάρια και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του βαμβακιού και το μετατρέπουν σε ένα ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο μέλι, με φίνο άρωμα και γεύση. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα γι’ αυτό και κρυσταλλώνει μέσα σε 1-3 μήνες από την παραγωγή του. Έχει την μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση σε σχέση με τα άλλα είδη μελιού λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου

Μέλι πολύκομπου (φθινοπωρινό): Φυτό που βρίσκουμε στις σιτοκαλαμιές μετά από τις καλοκαιρινές βροχές. Δίνει άφθονη γύρη και σκουρόχρωμο κοκκινωπό νέκταρ. Τι μέλι που παράγεται είναι σκοτεινόχρωμο . Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και εχει έντονη οσμή και αρκετά γλυκιά γεύση. Είναι το πλουσιότερο σε ένζυμα ελληνικό είδος μελιού και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα, σίδηρο, φολικό οξύ. Γι’ αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις αναιμίας.

 

Μέλι παλιούρι (ανοίξη)

Ένα από τα ανθόμελα υψηλής θρεπτικής αξίας, που παράγονται στη χώρα μας είναι και αυτό του Παλιουριού.το οποίο είναι γνωστό με πολλά ονόματα. Το γνωρίζουμε ως Παλιούρι, Αγκάθι, Καράτσαλι, Τσαλί, Αγκάθι της Ιερουσαλήμ και Αγκάθι του Χριστού. Πρόκειται για έναν αυτοφυή ανθεκτικό θάμνο, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα πέντε μέτρα. Το όνομα «Αγκάθι του Χριστού», προέρχεται από τον θρύλο, που θέλει το αγκάθινο στεφάνι που έβαλαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες στο κεφάλι του Ιησού, να φτιάχτηκε από κλαδιά Παλιουριού. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το ακολουθούν μία σειρά από θρύλους. Για παράδειγμα, λόγω της φυσιολογίας των ανθών του, η μέλισσα μπορεί να το συλλέξει μόνο με καιρό αίθριο, χωρίς άνεμο και βροχή, πράγμα δύσκολο να συμβεί την Άνοιξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι οι μελισσοκόμοι λένε πως θα κάνουν τρύγο από Παλιούρι, μόνο αν είναι θέλημα Θεού.Στη διεθνή βιβλιογραφία στο μέλι αυτό αποδίδονται ιδιότητες όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού, έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, βελτίωση  της κυκλοφορίας του αίματος και τέλος σημαντική βελτίωση της ανδρικής σεξουαλικής ικανότητας. Επίσης έχει αναφερθει πως η καθημερινή κατανάλωση 70 γραμμαρίων για ένα μήνα είναι αρκετή για να υπάρξουν εμφανή αποτελέσματα

 

Το Καστανόμελο είναι ιδιαίτερο και πολύ δυναμωτικό μέλι. Κρυσταλλώνει αργά σε ένα με δυο χρόνια. Θεωρείται ευεργετικό για τον οργανισμό. Βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και δυσλειτουργιών του προστάτη. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Το μέλι της καστανιάς είναι σκούρο κοκκινωπό περιέχει πολλούς γυρεόκοκκους, έχει πικρή γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στα ορεινά της Mακεδονία,

Γεύση: Δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας. H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο, αν πρόκειται για μελίτωμα.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει αργά μετά από 1-2 χρόνια.
Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Το Πευκόμελο είvαι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Οι ουσίες που επικρατούν είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία ( ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα. Το μελίτωμα στο πεύκο προέρχεται από το κοκκοειδές Marchalina hellenica (εργάτης), που εγκαθίσταται κυρίως στις σχισμές του ξηρόφλοιου και περιβάλλεται με μια κηρώδη άσπρη ουσία την χαρακτηριστική βαμβακάδα που εκκρίνει το ίδιο από το δέρμα του. Έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, είναι θαυμάσιο φάρμακο για παθήσεις του λαιμού. Το μέλι από πεύκο δεν κρυσταλλώνει και είναι πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα και έχει λιγότερες θερμίδες, θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση του αλλά κυρίως στις μεγάλες συγκεντρώσεις ιχνοστοιχείων που περιέχει και που από επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, προκύπτει ότι τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά βοηθούν θετικά σε κρυολογήματα.

Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Tο πευκόμελο είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Kρυστάλλωση: Tο πευκόμελο ζαχαρώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.